assalamu'alaikum. membina kasih sayang manusia demi kasih sayang Allah.....

Wednesday, 4 April 2012

menitip kerinduan pada kekasih agung- Rasulullah S.A.W


Bilal bin Rabbah, sahabat Rasulullah SAW berkulit hitam namun berhati putih mempunyai banyak kenangan tersendiri pada lelaki mulia yang menjadi nabinya. Kenangan itu berkerak dan melekat dalam diri Bilal ra. sampai jauh setelah Rasulullah SAW wafat. supaya tidak sakit hatinya menahan kerinduaan, Bilal ra. memutuskan untuk tidak lagi adzan sepeninggal Rasulullah SAW. Sehingga satu saat, rindu Bilal ra. tak tertahan lagi. Ia pun mengumandangkan adzan.

Kisah itu bermula apabila Bilal ra. tentang mimpinya semalam. Lelaki asal Ethiopia itu, pada suatu malam bermimpi dalam tidurnya. Dalam mimpinya, Bilal bertemu dengan Rasulullah SAW. “Bilal, betapa rindu aku padamu,” kata Rasulullah SAW dalam mimpi Bilal.

Satu orang mendengar cerita Bilal ra. Tak berapa lama, orang pertama menceritakan mimpi Bilal ra. pada orang kedua. Orang keduapun bercerita pada orang ketiga, keempat, kelima dan seterusnya. Menjelang senja, nyaris seluruh penduduk kota Madinah, kota yang sudah lama ditinggalkannya, tahu tentang mimpinya itu. Maka bersepakat penduduk Madinah, meminta Bilal ra. untuk adzan di masjid Rasulullah saat waktu shalat maghrib tiba.

Tak kuasa Bilal menolak keinginan sahabat-sahabatnya. Senja merah, angin sepoi dan langit bersih dari mega. Bilal mengumandangkan adzan. Penduduk Madinah tercekam kerinduan. Rasa dalam dada membuncah, detik-detik bersama Rasulullah, manusia tercinta terbayang kembali di pelupuk mata. Akhirnya, penduduk Madinah pun menitikkan air mata rindunya. Dan Bilal ra, tentu saja ia diharu biru rindu pada kekasihnya, nabi akhir zaman itu.

Ya Rasulullah..sesungguhnya diri ini amat merinduimu..=(

No comments:

Post a Comment